Vast in de VS

Vast in de VS

Vast in de VS

In 2001 werd Victor Brands in Miami gearresteerd voor het witwassen van geld en veroordeeld tot drie jaar hechtenis. Van deze periode, die hij in federale gevangenissen in Miami, Atlanta en Texas doorbracht, deed hij onder het pseudoniem Jan de Graaf wekelijks indringend verslag in de Volkskrant. Behalve door de thematiek vielen zijn berichten op door de precieze, observerende stijl en de liefdevolle aandacht, waarmee het dagelijkse bestaan in de gevangenis voor de lezer werd opgeroepen.

Zijn bijdragen hielden na driekwart jaar op in de Volkskrant te verschijnen, omdat hij naar een veel strengere gevangenis in Atlanta werd overgeplaatst. Maar Jan de Graaf bleef doorschrijven. Het boek Vast in de VS, dat van die volhardendheid het gevolg is, is een ijzingwekkend, minutieus portret van een omgeving die een mens genadeloos op zichzelf terugwerpt. Het gevangenisleven dat Jan de Graaf beschrijft is een metafoor voor het leven zelf.

Victor Brands / Jan de Graaf (1967) trad tot zijn arrestatie regelmatig op als stand-up comedian en was lid van de Comedytrain. Inmiddels is hij succesvol als trainer/coach.

Luisteren

Victor was te gast in de “Voor de show” podcast van Toomler. Luister de aflevering hier

In de podcast serie vertelt hij over zijn gevangenistijd. Luister de aflevering hier

Live in “Casa Luna” 27 mei 2005

Live bij “Met het oog op Morgen” 24 mei 2005

Lezen

vastindevs_arrestatie (pdf)

Bestellen
Bestel het boek Vast in de VS